שטיסל 2021 - סדרת טלוויזיה - כוכבים דובל'ה גליקמן, מיכאל אלוני, נטע ריסקין - משפחה חרדית המתגוררת בשכונה חרדית בירושלים, מתחשבת באהבה, אובדן ועם השפל של חיי היום יום.

משפחת חרדית שחיה בשכונה חרדית קרובה לקריית החרדים בירושלים מתמודדת עם אהבה, אובדן ושגשוגי החיים היומיומיים.
שטיסל (בעברית: שטיסל) הוא סדר דרמה טלוויזיונית ישראלית העוקבת אחר משפחת חרדית בדמות הדמויות המכוחדות יותר בשכונת גאולה בירושלים. נוצר ונכתב על ידי אורי אילון ויהונתן אינדורסקי, הסדר התחיל את שידוריו ב-29 ביוני 2013 על ידי יס או. ב-2018 התחיל להתפרסם דרך שירות הסטרימינג המקוונת נטפליקס. שתי העונות הראשונות כוללות 12 פרקים לעונה, והעונה השלישית מכילה 9 פרקים.
במאי 2019, הוכרזה חידוש עונה שלישית, אך הצילומים נדחו עקב הפרסום. טריילר יצא בספטמבר, חושף שהעונה השלישית מתרחשת שבע שנים לאחר מותה של אקיבא׳ס אמא (שישה שנים לאחר האירועים של הפרק הראשון). העונה השלישית הושקה ב-20 בדצמבר 2020 והפכה לזמינה בנטפליקס מתאריך 25 במרץ 2021. בעקבות סיום ההסכם לסטרימינג בין יס סטודיוס לנטפליקס, שלוש העונות הוסרו ב-25 במרץ 2023.
סקירה: הסדר מתרחש בחיי משפחת שטיסל, האב שלה, שולם שטיסל (דוב גליקמן), היה הרב בתלמוד תורה בחיפה, ושאר חברי משפחתו. “שטיסל” מתרחקת בשכונת חרדים ישראלית חופשית מאינטרנט. הקהילה נוהגת לפי תיקני החרדים המחמירים, והפרקים מתרחשים בעקבות יצירת פרצוף בשל פרקי הפרט. עם זאת, לסגנון חיים חיל הדמויות הפתוחות יותר

סטיבן מקמילן, ברטי סינקלייר – ליאם, סופר צעיר שאפתן ושאפתן, מקבל בשקיקה עמדת מורה באחוזה המשפחתית של האליל שלו, הסופר הנודע ג’יי.אם סינקלייר. אבל עד מהרה, ליאם מבין שהוא לכוד ברשת של סודות משפחתיים, טינה וגמול.
בלב שכונת החרדים ליד קריית החרדים בירושלים, חייה משפחת שטיסל – משפחה חרדית וקשורה עמוק למסורת ולערכים של הקהילה שלה. בראש המשפחה עומד הפטריארך, שלם שטיסל, שפעם שימש כרב בתלמוד תורה בחיפה, וחיי המשפחה מתרחשים סביב האמונה, המסורת והקצב המיוחד של עולמם הסגור.
בית משפחת שטיסל, פשוט ומלא באור נרות שבת, התמלא בתפילות, בצחוקים ובקולות של ילדים שמזהים טקסטים קדושים. הקהילה, מודרכת על פי עקרונות היהודיזם החרדי, נוהגת לפי המסורת שצובעת כל פרט מן החיים. יותר מזה, בתוך גבולות החברה הצמודה שלהם, היו קיומו של שינויים והתמודדות עם המשק והקור הסגורים של העולם החרדי.
במרכז כל זה עמד, שולם שטיסל, שלם האב, המתמודד עם האחראיות להדריך את משפחתו דרך אתגרי המודרניות תוך ששומר על קדושת האמונה שלהם. המסע שלו לא היה בלעדי קונפליקט אישי, כי זיכרונות מימיו כרב בחיפה עדיין שולטים ברקע, ומשקל החלטות מהעבר מכה כבדה על כתפיו.
בלב המבנה הקשיש של החיים החרדיים, התחיל לקרוץ מרד עדין. ילדי שולם, מושפעים מהעולם החיצון, התחילו לשאול שאלות ולחקור את האינטרנט, הנחשב לגוף זר ומאוסף בקרב. ריקוד עדין בין המסורת לבין הסקרנות התחיל לפתח, מאיים לפרק את החוטים של המציאות הסגורה של משפחת שטיסל.
בזרם של שנתיים והישראלים הקרובים התרחשו אירועים שעמעמו בינתחום המסורתי לבין חופש המחקר. המשפחה התמודדה עם רגעי אהבה ואובדן, עם סודות וגילויים, והתרסקווה לשלט בחיים יומיומיים רגילים בסודיות מול הקהילה החרדית.
כגל של המתירות של עונה שלישית, שהתרחשה שבע שנים לאחר מותה של אם אקיבא׳ס (שש שנים לאחר ארועי הפרק הראשון), גלו כי את הזמן כשהם נאלצים להתמודד עם רגשות שלא פתרו. לשולם, המתמודד כעת עם אתגרים שלא הכיר, פתאום נגלו פרטים מחייו ששוברו והביאו לשינויים בלתי צפויים.
עם הפרקים של הסדרה, הצופים הושפעו מהעממות הסיפור, תחושת הדמיון עם השטיסלים, ומחשיבות התקופה על רקע של עמדות דתיות נוקבות ושאלות נצחיות על המקום של האדם הדתי בחברה. “שטיסל” הפך להיות אחד הדרמות הישראליות המוצלחות והמעמיקות שזוכות להכרזותיו, וזכתה להערכה

ביקורת סרט:

“Shtisel,” סדר דרמה טלוויזיונית ישראלית מרתקת, מתרחשת בחיי משפחה חרדית בלב שכונת גאולה בירושלים. החקירה הזו של אהבה, אובדן והאתגרים היומיומיים בקרב עם קהילה חרדית השאירה חותם לא נמחק על קהלי הצופים הישראליים והעולמיים. במארז כוכבים כמו דובל גליקמן, מיכאל אלוני ונטע ריסקין, הסדר חושף את חיי משפחת שטיסל, בראשה של פטריארך, שלום שטיסל.

הסיפור מתמקד סביב שלום שטיסל, שהיה פעם רב בתלמוד תורה בחיפה, וכיום מנחה את משפחתו דרך מסע הקשור למורכבויות המודרניות, בעוד הוא שומר על קדושת עקרונות האמונה שלהם. בית המשפחה, מוקף באור הנרות שבת, מהווה רקע לתפילות, שחוק ולקולות הילדים המשתקים בתוך טקסטים קדושים. המשפחה של שטיסל, מתיישבת בעקבות עקרונות חרדיים מחמירים, ועוברת את האירועים לפי יצירת פרצה עקביה לפרקים יחידים. אף שהדמויות נפתחות יותר לסגנון חיילי

נכתב על ידי סטיבן מקמילן, ברטי סינקלייר – ליאם, סופר צעיר אמביציוזי ושאפתן, מקבל בשמחה משרה להוראה בנכס המשפחתי של גיבורו, הסופר המוכר ג’י.אם. סינקלייר. אך במהרה, ליאם מגלה שהוא נתפס במערכת של סודות משפחתית, אכזבה ונקמה. בלב השכונה החרדית אצל קרית החרדים בירושלים גרה משפחת שטיסל – משפחה חרדית מטופחת המחוברת בעומק למסורת ולערכים של קהילתם. הראש המשפחתי הוא פטריארך, שלום שטיסל, ששימש כפסק דין בתלמוד תורה בחיפה, וחיי המשפחה נסדקים מסביב לאמונתם, למסורת ולקצב הייחודי של עולמם הסגור.

בית משפחת שטיסל, פשוט וממולא באור הנרות של שבת, הוא מקום של תפילות, שחוק וקולות של ילדים המכירים טקסטים קדושים. הקהילה, מודרכת לפי עקרונותיו של היהדות החרדית, עוקבת אחרי המסורת שמשדרת צבע לכל פרט בחיים. יותר מזה, בתוך גבולות החברה האחידה שלהם, היו שינויים והתמודדות עם הכרמילה והקור הקרחיני של העולם החרדי.

במרכז כל זה עמד שלום שטיסל, שלום האב, שנתקל באתגר להדריך את משפחתו דרך סינכור עם אתגרי המודרניות בשמירה על קדושת עקרונות האמונה שלהם. המסע שלו לא היה בלעדי עם התנגדות אישית, כי זכרונות מימיו כרב בחיפה עדיין משלטים ברקע, וכובע החלטות מן העבר מכביד על כתפיו.

בלב המבנה הזקן של החיים החרדיים, התחילה מרד עדין להצצה. ילדי שלום, הושפעו מהעולם החיצוני, החלו לשאול שאלות ולחקור את האינטרנט, שנחשב לגוף זר ונאסף בקרב. ריקוד דק בין מסורת וסקרנות התחיל להתפשט, איימת על לפרוק את חוטי המציאות הסגורה של משפחת שטיסל.

במהלך שנתיים והישראלים הקרובים, התרחשו אירועים שטשטשו את התחושה המסורתית וחופש החקירה. המשפחה נתקלה ברגעי אהבה ואובדן, בסודות ובחשיפות, ומאבקה לשלוט בחיי היומיום הרגילים בסודיות נגד רקמת החיים החרדית.

כמו מהגשת התיקים של העונה השלישית, שהתרחשה שבע שנים לאחר מותה של אקיבא (שיש שנים לאחר אירועי הפרק הראשון), גילו שבזמן שהם נאלצים להתמודד עם רגשות שלא נפתרו. לשלום, שכעת נתקל באתגרים שהוא לא הכיר, פתאום חשף פרטים מן החיים שלו שנשברו וגרמו לשינויים בלתי צפויים.

עם פרקי הסדר, נפגעו הצופים מעמיקות הסיפור, התחושה של התמזלויות עם השטיסלים, וחשיבות התקופה לעומת רקע של עמדות דתיות חדות ושאלות אינסופיות על מקום האדם הדתי בחברה. “שטיסל” הפך לאחד מהסדרים הישראליים המוצלחים והעמוקים ביותר לקבל את החיילים שלו, וזכה להערכה רחבה

Skip to content